Koffiemakers —
Espresso Express

  • Klant: KOFFIEMAKERS
  • Locatie: Roeselare (BE)
  • Architect: Promanys Design Studio
  • Jaar: 2023

KOFFIEMAKERS is een gerenommeerde West-Vlaamse koffiebranderij met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1947. Met een sterke toewijding aan kwaliteit en ambachtelijk vakmanschap, overziet het bedrijf elke stap van het productieproces, van het selecteren van de beste koffiebonen tot het verpakken en rechtstreeks verkopen aan consumenten.

Ondanks hun rijke erfgoed en toewijding aan kwaliteit, slaagde het interieur van hun winkel in Roeselare er niet in de essentie van hun merk te belichamen. Het ontbrak aan de uitnodigende sfeer, gezellige atmosfeer en toegankelijkheid die integraal zijn aan de merkbeleving. Inziend dat er verandering nodig was, benaderden de eigenaars Promanys om hun koffiezaak nieuw leven in te blazen. Het primaire doel was om de ruimte te vullen met een gevoel van warmte en toegankelijkheid. Een extra uitdaging was de noodzaak om de duur van de sluitingsperiode tot een absoluut minimum te beperken. 

Promanys koffiemakers 13 lr

Centraal in het ontwerp stond de creatie van een modulair kastenstelsel, om het diverse assortiment aan koffieproducten van Koffiemakers te presenteren. Elke module werd doordacht ontworpen met plexiglazen compartimenten, waardoor klanten gemakkelijk verschillende soorten en smaken koffie kunnen onderscheiden.

Promanys koffiemakers detail 7 lr
Promanys koffiemakers 4 lr

Naast het presenteren van hun koffiemelanges, omvatte de herinrichting speciale displays voor koffiemachines en accessoires. Slanke en functionele rekken werden geïntroduceerd om de machines elegant te presenteren, die allemaal demoversies zijn die klanten in de winkel kunnen uitproberen.
Bovendien voegt de keuze voor eikenfineer een vleugje warmte en verfijning toe aan het interieur, wat een uitnodigende sfeer creëert die resoneert met klanten.

Promanys koffiemakers detail 6 lr
Promanys koffiemakers detail 5 lr

In het hart van de winkel dienen organische displaymeubels, in harmonie met het kleurenpalet van het merk, als een opvallend middelpunt. De vloeiende, organische vormen zijn een eerbetoon aan de koffieboon, de hoeksteen van het aanbod van Koffiemakers.

Promanys koffiemakers 17
Promanys koffiemakers detail 2 lr

Om een gevoel van huiselijkheid op te roepen, werd achter in de winkel een knusse zithoek geïntegreerd, waar klanten worden uitgenodigd om te ontspannen en van hun koffie te genieten in comfort. Hier sieren de kenmerkende groene tinten van het merk de zitkussens, waardoor de merkidentiteit door de hele ruimte wordt versterkt.

Promanys koffiemakers 3 lr
Promanys koffiemakers detail 8 lr
Promanys koffiemakers 2 lr

De renovatie van deze winkel werd voltooid binnen een uitzonderlijk korte tijdsbestek van slechts 4 weken, vanaf de initiële strippingsfase tot aan de uiteindelijke oplevering. Voor de klant vertaalde dit zich in minimale onderbreking van hun bedrijfsactiviteiten.

Promanys koffiemakers detail 6 lr2
Promanys koffiemakers 10 lr
Promanys koffiemakers detail 4 2 lr
Promanys koffiemakers 15 lr
Promanys koffiemakers 16 lr

Photos credits: Bruno Eggermont