Penthouse CC —
Een Brokje Brazilië in Brussel

  • Klant: Particuliere Klant
  • Locatie: Brussel
  • Architect: Altu
  • Jaar: 2023

Toen het ontwerp voor hun appartement net bijna helemaal op punt stond, konden de eigenaars van deze Brusselse duplex plots ook de aanpalende unit kopen. Hierdoor kregen de architecten van Altu de mogelijkheid om de tussenmuur tussen beide appartementen uit te breken en kon de trap worden verplaatst naar de nieuwe vide.


Promanys penthouse bxl 031 lr

"De eigenaars wilden graag de natuur binnentrekken in hun duplex penthouse. Maar in plaats van een urban jungle te creëren met losse kamerplanten, hebben we een soort trapvormige sculpturale binnentuin ontworpen met tropische planten die gecontroleerd kunnen beginnen woekeren”, zegt Veerle Van de Walle van Altu.

PROJECT image combos 17
Promanys penthouse bxl 18

Deze trap werd voorzien van verschillende knap geïntegreerde elementen, zoals de kastenwand aan de eethoek en de open haard op de bovenverdieping. Het zijn een voor een elementen die de prominente rol van de trap als centraal punt in de ruimte benadrukken.

Promanys penthouse bxl 430 lr
Promanys penthouse bxl 157 lr

Door alle overtollige kamertjes en tussenwanden uit te breken, legde Altu de originele structuur van de duplex bloot, inclusief het helmvormige dakgebinte. Aan de binnenkant werd het dak bekleed in hout en op de onderste verdieping lag sowieso al wengé parket. Zo werd de woning op de vloer en het plafond helemaal omwikkeld in hout

Promanys penthouse bxl 681 lr
Promanys penthouse bxl 418 lr

Het grid van de houten claustra’s komt ook terug in de kastfronten in de keuken. Dit alles werd uitgevoerd in een warm hout dat matcht met de andere gebruikte houtsoorten en vormt een mooi contrast vormt met de witte kalkvloer van de bovenste verdieping.

Promanys penthouse bxl 249 lr
Promanys penthouse bxl 145
Promanys penthouse bxl 144
Promanys penthouse bxl 111
Promanys penthouse bxl 111 2

Ook de blauwe tegels in de badkamer en de centrale haard zorgen voor een tropische vakantievibe.
Kortom: een brokje Brazilië in Brussel.

Promanys penthouse bxl 110 2
Promanys penthouse bxl 110 1

Photos credits: Depasquale+Maffini